Webteksten schrijven

Het schrijven van teksten voor het internet is anders dan het schrijven van artikelen of brieven op papier. Internet is in vergelijking met kranten of tijdschriften een vluchtig medium. Website bezoekers nemen over het algemeen niet lang de tijd voor het lezen van een tekst. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de gemiddelde internetter 20-30% van de woorden op een website leest.

Overzichtelijke indeling van je website

Om je teksten aantrekkelijk te maken voor je bezoekers om te lezen moet je zorgen voor een overzichtelijke indeling van je website. Zorg dat meteen duidelijk is wat er op je website te vinden is, en wáár het te vinden is: Zorg dus ook voor goede menukoppelingen of links. De meeste internetbezoekers houden niet van een lange onoverzichtelijke tekst. Zorg dus voor goede tussenkopjes zodat mensen meteen weten waar een bepaalde alinea over gaat. Want dan kunnen ze die alinea overslaan of juist wèl lezen.

Gebruik duidelijke taal in je webteksten

Gebruik voor je webteksten duidelijk taal. Zorg er voor dat elke zin inhoud heeft en wijk niet teveel af van je hoofdonderwerp. Laat weg wat niet nodig is. Want als er maar 20-30% van je tekst gelezen wordt, is het zonde als dit percentage bestaat uit tekst die er niet toe doet. Maak je zinnen niet te lang en gebruik niet teveel bijvoeglijke naamwoorden.

Internet teksten schrijven

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Als je teksten schrijft voor je website moet je dus goed letten op wat je bezoekers aantrekkelijk vinden om te lezen. Maar ook moet je zorgen dat je veel aandacht besteed aan zoekmachine optimalisatie (SEO). Je site moet tenslotte ook gevonden worden door bezoekers. Door je teksten en daarmee ook je website goed vindbaar te maken in zoekmachines, kun je meer bezoekers naar je website trekken.

Interne en externe links

Plaats interne en externe links in de tekst op je website. Interne links, dat is het linken tussen je eigen webpagina’s, levert meer bezoekers voor de pagina’s, en maakt ze ook beter vindbaar in zoekmachines als Google. Voor de externe links wissel je links uit met relevante websites. Dit zijn websites met ongeveer hetzelfde onderwerp als jouw site. Dit verbetert de vindbaarheid én levert bezoekers op via andere websites. Zorg ervoor dat je belangrijke kernwoorden in je linktekst hebt staat, en niet bijvoorbeeld “Klik hier”.

Opsommingstekens

Voor sommige teksten kun je beter gebruik maken van opsommingstekens dan dat je in één lange zin alle dingen opnoemt. Als opsommingstekens kun je cijfers gebruiken, maar in de meeste gevallen zijn bullets (stippen), sterretjes (*) of streepjes (-) mooier.

Zorg ervoor dat je lijst niet te lang is. Want bij een erg lange lijst slaan lezers dingen over. Het beste kun je niet meer dan 5 punten gebruiken.

Lees ook ons artikel over ghostwriters.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.