Spreekbeurt maken

Moet je een spreekbeurt houden voor school? Lees dan hier handige tips! Een goede voorbereiding is het halve werk. Of beter nog: als je een spreekbeurt goed voorbereid dan gaat de rest bijna vanzelf. Allereerst moet je een geschikt onderwerp vinden. Zoek iets dat je zelf interessant vind, en waar je zelf al veel van weet.

Vervolgens ga je informatie over het onderwerp vinden via internet, boeken, kranten, tijdschriften, of je kan iemand interviewen. Als je een goed onderwerp hebt zul je zien dat je al gauw veel te veel informatie hebt. Ga dan voor jezelf bedenken wat je precies wilt vertellen over het onderwerp. Wat zouden je klasgenoten over dat onderwerp willen weten? Zo kun je een aantal punten opschrijven waarover je wilt vertellen, en gerichter zoeken naar informatie.

Als je je goed inleest over het onderwerp, en op papier met enkele steekwoorden aangeeft over welke onderwerpen je iets wilt vertellen dan ben je goed voorbereid. Maar oefen altijd eerst een paar keer voor de spiegel, of bijvoorbeeld voor een familielid. Zo kom je er snel genoeg achter of je alles goed kan uitleggen.

Toespraak of spreekbeurt houden.

Spreekbeurt volledig uitschrijven of uit je hoofd?

Voor veel mensen -jong en oud- is het nodig om de volledige spreekbeurt uit te schrijven. Deze wordt dan in een paar dagen volledig uit het hoofd geleerd. Het probleem daarvan is dat anderen horen dat je de tekst op leest en niet echt aan ze verteld. Dit is een stuk saaier voor je klasgenoten om naar te luisteren. Als je het kan dan schrijf je dus niet je hele spreekbeurt uit maar gebruik je alleen een briefje met de onderwerpen waarover je het wilt hebben als geheugensteun. Oefening baart kunst. Zorg dat je spreekbeurt ruim van te voren af is, zodat je nog dagen lang de tijd hebt om te oefenen. Hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat!

Aan de afloop van een spreekbeurt mogen je klasgenoten vaak vragen stellen. Oefen hier mee door zelf al een aantal mogelijke vragen te bedenken en hier antwoord op te geven. Het is niet erg als je geen antwoord op een bepaalde vraag weet. Niemand kan alles van een onderwerp afweten!

Om je spreekbeurt interessant te maken moet je een aantal dingen meenemen, zoals foto’s, schema’s, je huisdier waar het over gaat, of voorwerpen. Het is altijd interessant om voorwerpen rond te laten gaan door de klas, maar doe dit altijd na afloop van je spreekbeurt. Anders let niemand meer op wat je zegt.

Bijna iedereen die een spreekbeurt moet houden is zenuwachtig. Dit is heel normaal. Je moet bedenken dat iedereen dit een keer moet doen. En je moet de spreekbeurt toch doen, zenuwachtig of niet. En dan kan je maar beter niet zenuwachtig zijn, dan gaat het vanzelf! Hoe vaker je een spreekbeurt houdt, hoe makkelijker het zal gaan.

Diapresentatie

Een diapresentatie gebruiken tijdens je spreekbeurt heeft alleen maar voordelen. Je  luisteraars kunnen nu ook foto’s, tekst of schema’s bekijken in plaats van dat je ze alleen mondeling dingen uitlegt. Ook helpt het jezelf om te onthouden wat je precies wilt behandelen. En heb je dingen die je wilt vertellen maar eigenlijk niet kan onthouden? Zet ze dan in de diapresentatie, dan kan je ze gewoon voorlezen. En terwijl je dingen uit legt kan je zelf ook af en toe op het scherm kijken zodat je niet steeds naar je klasgenoten hoeft te kijken. Verder kun je ook nog video’s van bijvoorbeeld YouTube gebruiken.

Bekijk ook ons artikel over werkstuk maken of een toespraak houden. Of leer hoe je een zakelijke brief kan schrijven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.