Wat is een ghost writer?

Bij websites draait het om content… veel content. Als je zelf geen tijd hebt om tekst te schrijven, of je bent hier niet zo goed in.. dan kan je het schrijven van je teksten uitbesteden aan ghost writers, oftewel spookschrijvers.

Een ghostwriter schrijft teksten in opdracht

Een ghost writer is een tekst schrijver die voor een opdrachtgever schrijft. Hij wordt hier voor betaald en vervolgens doet de opdrachtgever alsof hij het stuk zelf geschreven heeft. Ghost writing wordt veel gebruikt door bijvoorbeeld bekende mensen die een autobiografisch boek willen schrijven maar dat zelf niet kunnen of willen doen. Ze huren dan iemand in die het voor ze schrijft. Ghost writers schrijven niet alleen boeken; maar ook losse artikelen of bijvoorbeeld websteksten of reclameteksten.

Waarom schrijven ghost writers dan niet voor zichzelf? Want nu wordt iemand anders bekend met hun verhaal. Hier zijn veel redenen voor. Sommige schrijvers hebben zelf geen goede ideeën, willen niet bekend worden, of vinden het gewoon leuk om een stukje tekst te schrijven. Of ze hebben al een baan, en het schrijven van een los artikel voor iemand anders levert snel veel geld op. De prijzen die ghost writers vragen liggen vaak hoog. Dat komt omdat ze tijd in een artikel steken waarvan ze later nooit meer inkomsten terug zien.

Het vinden van een ghost writer is erg eenvoudig. Als je copywriter of tekstschrijver in tikt op Google vind je vele links naar websites waar mensen zichzelf aanbieden. Het vinden van een góéde ghost writer, die je vertrouwd is soms wat moeilijker. Je kunt reviews of beoordelingen over schrijvers zoeken, of iemand uit testen door hem eerst een paar kleinere artikels te laten schrijven voor je hem een grotere opdracht laat doen.

Ben je zelf een ghostwriter? Bekijk hier hoe je teksten snel op alfabetische volgorde kunt zetten.

Verdwijnen ghostwriters door kunstmatige intelligentie?

Hoewel kunstmatige intelligentie (AI) de potentie heeft om de manier waarop we schrijven en publiceren te veranderen, zal het waarschijnlijk niet leiden tot het volledig verdwijnen van ghostwriters.

Hoewel kunstmatige intelligentie steeds beter wordt in het produceren van inhoud, kan het niet dezelfde niveau van aanpassing en menselijke nuance bieden als een ervaren schrijver. Bovendien is ghostwriting meer dan alleen schrijven – het gaat ook om het opbouwen van relaties en vertrouwen met klanten.

Dat gezegd hebbende, kunnen AI-technologieën zoals Natural Language Processing (NLP) wel gebruikt worden om het schrijfproces te automatiseren en te ondersteunen. Dit kan leiden tot meer efficiëntie en productiviteit bij het schrijven van inhoud, maar het zal waarschijnlijk niet leiden tot het volledig verdwijnen van ghostwriters. Er zal nog steeds vraag zijn naar menselijke schrijvers die de creativiteit en expertise kunnen bieden die nodig zijn voor ghostwriting op hoog niveau.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.