Zet je tekst op alfabetische volgorde

Soms moet je woorden of zinnen in een tekst op alfabetische volgorde zetten. Bijvoorbeeld als je een lijst met namen wilt sorteren op alfabet. Daar bestaan echter handige tools voor, zodat je niet zelf alles op alfabetische volgorde hoeft te zetten. Dit scheelt veel tijd bij lange lijsten!

Tekst sorteren

Met de tool The Alphabetizer kan je zoveel tekst sorteren op alfabet als je wilt. In het grote witte venster in het midden typ (of kopieer en plak) je de tekst die je wilt sorteren. Op elke nieuwe regel plaats je een woord of zin. Dan druk je op de knop Alphabetize en dan worden alle woorden op alfabetische volgorde gezet. Vervolgens kun je de tekst kopiëren en plakken waar je hem maar wilt, of je kunt de nieuwe lijst meteen uitprinten of naar een url opslaan.

Dubbele tekst verwijderen

De tool is zeer uitgebreid. Niet alleen kun je termen op alfabetische volgorde zetten, je kunt ook bij termen die bijvoorbeeld twee keer in de lijst voorkomen één verwijderen. Ook kun je automatisch elke term een hoofdletter aan het begin geven, of als je een lijst met voor en achternamen hebt kun je ook op achternaam sorteren. Of je kunt de lijst omdraaien en dus bij de letter Z laten beginnen.

Behalve elk woord of zin laten beginnen op een nieuwe regel, wat het default is, kun je ook instellen dat achter elke komma of tab een nieuw woord begint dat gesorteerd moet worden, of een andere term. Zo hoef je dus niet al je zinnen of woorden apart op een eigen regel te zetten. Zo is er haast voor elke tekst of lijst wel een oplossing om het snel en makkelijk te sorteren.

Handig om te weten: webteksten kopieren en bewerken maar heb je per ongeluk de html code gekopieerd? De Alphabetizer tool kan ook html verwijderen.

Er zijn nog meer opties bij de tool The Alphabetizer, maar het is makkelijk om de tool gewoon te proberen dan dat ik hier alles uitleg!

Ga naar de tool Alphabetizer.flap.tv

Waarom teksten op alfabetische volgorde zetten?

Mensen zetten teksten vaak in alfabetische volgorde om de informatie gestructureerd en gemakkelijk toegankelijk te maken. Het ordenen van teksten op alfabetische volgorde biedt verschillende voordelen:

  1. Navigatie: Alfabetische volgorde biedt een eenvoudige en intuïtieve manier om door informatie te bladeren. Het stelt gebruikers in staat om snel naar specifieke onderdelen te gaan zonder door de hele lijst te hoeven zoeken.
  2. Efficiëntie: Het ordenen van teksten op alfabetische volgorde maakt het gemakkelijker om informatie te vinden en te vergelijken. Het minimaliseert de tijd en moeite die nodig zijn om door ongeordende lijsten te zoeken.
  3. Uniformiteit: Het gebruik van alfabetische volgorde zorgt voor consistentie en uniformiteit in de manier waarop informatie wordt gepresenteerd. Dit maakt het gemakkelijker voor gebruikers om te begrijpen en te navigeren, vooral bij het werken met grote hoeveelheden gegevens.
  4. Universeel begrip: Alfabetische volgorde is een wijdverspreide conventie die door de meeste mensen wordt begrepen, ongeacht hun taal of achtergrond. Het biedt een gemeenschappelijk referentiekader dat gemakkelijk te begrijpen is voor een breed publiek.

Alfabetische volgorde wordt veel gebruikt bij het ordenen van woordenlijsten, indexen, bibliotheken, naslagwerken, muziekcollecties, bestanden en andere vormen van informatie. Het is een handige methode om orde en toegankelijkheid te creëren in een breed scala aan contexten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.