Deze spreekwoorden over lampen zullen je helpen om beter te slapen

De lamp is een veelgebruikt object in de Nederlandse taal. We gebruiken het niet alleen om licht te geven, maar ook in spreekwoorden en uitdrukkingen. In dit artikel zullen we een aantal van deze spreekwoorden met lamp bespreken.

Spreekwoorden met Lamp en de betekenis

Spreekwoord: Tegen de lamp lopen.
Betekenis: Betrapt worden bij een misdaad.

De lamp brandt alsof een wever vrijde.
De lamp geeft weinig licht.

Er is geen olie meer in de lamp.
Geen geld meer hebben, of erg ziek zijn.

<yoastmark class=

Er komt licht in de duisternis.
Er komt een oplossing.

De lamp hangt scheef.
Het geld is op.

Het is een lamp zonder olie.
Het is een sufferd.

Iets met een lampje moeten zoeken.
Iets zoeken waar maar weinig van is.

Geen olie meer in de lamp hebben.
Geen geld meer hebben of ernstig ziek zijn.

De lamp geeft weinig licht.
Het geld is op.

Naar de lamp ruiken.
Het is droge kost om te lezen of horen.

Dat riekt naar de lamp.
Dat is oud en niet interessant.

Hij is tegen de lamp gelopen.
Hij is betrapt bij een misdaad.

Een grote lantaarn en een klein licht.
Veel gepraat, maar weinig verstand.

Een vriendelijk gezicht brengt overal licht.
Vrolijke mensen bereiken vaak meer dan norse mensen.

Hij is een lantaarn zonder licht.
Hij is erg dom.

De olie in de lamp is op.
Het geld is op.

Iets aan het licht brengen.
Iets bekend maken wat verborgen is.

Het daglicht niet kunnen verdragen.
Iets dat geheim moet blijven.

Uitvinding van de lamp

De vroegste lampen waren gemaakt van aardewerk of steen en werden gevuld met dierlijke vetten of plantaardige oliën. Ze werden ontstoken met behulp van een lont van plantaardige vezels die in de brandstof werd gedoopt. Deze lampen werden vooral gebruikt voor functionele verlichting, zoals het verlichten van grotten, woningen en tempels.

De volgende grote stap in de ontwikkeling van de lamp was de introductie van de olielamp, die populair werd in de oude Griekse en Romeinse beschavingen. De olielampen hadden een centrale lont en een oliehouder, en sommige ontwerpen hadden zelfs reflecterende oppervlakken om het licht te versterken. Dit type lamp bleef in gebruik tot de 19e eeuw.

In de 19e eeuw werden gaslampen geïntroduceerd als een alternatief voor de olielamp. Gaslampen werden gevoed door gas dat uit steenkool werd gewonnen, en ze konden veel meer licht produceren dan olielampen. Gaslampen waren vooral populair in de steden en werden gebruikt voor straatverlichting, openbare gebouwen en woningen.

De grootste sprong voorwaarts in de geschiedenis van de lamp kwam echter in 1879, toen Thomas Edison de gloeilamp uitvond. Edison ontwikkelde een gloeidraad van koolstof die in een vacuüm was geplaatst en die elektriciteit kon geleiden zonder te breken. Toen de gloeidraad werd aangesloten op een stroombron, gloeide hij op en produceerde licht. Edison patenteerde zijn uitvinding en begon de Edison Electric Light Company om zijn gloeilampen te produceren en te verkopen.

De gloeilamp was een revolutionaire uitvinding en veranderde de manier waarop mensen hun huizen, straten en steden verlichtten. Het maakte ook de weg vrij voor andere elektrische apparaten, zoals de televisie en de radio. Hoewel de gloeilamp sindsdien is vervangen door energiezuinigere alternatieven zoals LED-lampen, blijft de uitvinding van de gloeilamp een mijlpaal in de geschiedenis van de technologie en de verlichting.

Weet jij nog een spreekwoord in deze categorie?

Weet jij nog een spreekwoord, gezegde of uitdrukking die thuis hoort in deze categorie? ? Laat dan een bericht achter met dat spreekwoord en de betekenis als je die weet.

Gerelateerde berichten: Spreekwoorden met licht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.