Mosterd is een veelgebruikt ingrediënt in de Nederlandse keuken. Het wordt vaak gebruikt om gerechten op smaak te brengen, maar het wordt ook gebruikt in spreekwoorden en gezegden. In dit artikel zullen we enkele van deze spreekwoorden en gezegden bespreken.
Spreekwoorden waarin mosterd voor komt
Spreekwoord: Dat is mosterd na de maaltijd.
Betekenis: Dat is een oplossing die te laat komt.
Weten waar Abraham de mosterd haalt.
Goed op de hoogte zijn, of weten hoe iets in elkaar steekt.
Door de mosterd halen.
Iemand op duidelijke wijze vertellen wat diegene fout heeft gedaan.
Mosterd op de neus krijgen.
Zich vernederd voelen omdat hij/zij een fout heeft gemaakt of een nederlaag heeft geleden.
Dat komt als mosterd na de maaltijd.
Dat komt te laat, als het geen nut meer heeft.
De mosterd halen.
Advies of informatie vragen bij iemand die meer ervaring of kennis heeft dan jij.
Ook van de mosterd eten.
Veel geld aan iets verliezen.
Zo sterk als mosterd waar de kracht af is.
Slap, zonder inhoud.
Het is zijn eigen mosterd.
Iemand is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen problemen of situatie.
Beter ham zonder mosterd dan mosterd zonder ham.
Soms moet je een keuze maken tussen twee dingen.
Weet jij nog een spreekwoord of gezegde in deze categorie?
We hebben nog niet veel spreekwoorden in deze categorie. Weet jij misschien nog een spreekwoord, uitdrukking of gezegde?
Wat is mosterd en hoe maak je het?
Mosterd is een condiment (kruid) met een scherpe smaak en een kenmerkende gele kleur. Het wordt gemaakt van gemalen mosterdzaad, azijn, water, zout en soms andere kruiden en specerijen, afhankelijk van het recept. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker bij vleesgerechten, salades, sauzen en sandwiches.
Hier is een eenvoudig recept om mosterd te maken:
Ingrediënten:
- 100 gram mosterdzaad (geel of bruin)
- 1/2 kopje witte wijnazijn
- 1/2 kopje water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- optioneel: andere kruiden of specerijen naar keuze, zoals kurkuma, komijn, knoflook, honing, etc.
Instructies:
- Doe het mosterdzaad in een blender of keukenmachine en maal het fijn tot een poeder.
- Voeg de azijn, water, zout en suiker toe en mix het tot een glad mengsel.
- Voeg indien gewenst andere kruiden of specerijen toe en meng het goed.
- Giet het mengsel in een glazen pot en bewaar het in de koelkast.
- Laat de mosterd een dag of twee rijpen voordat je het gebruikt, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Opmerking: Mosterd kan variëren in scherpte afhankelijk van de verhouding van de ingrediënten en de soort mosterdzaad dat je gebruikt. Pas de verhoudingen en de smaak aan naar jouw persoonlijke voorkeur.