Populaire Spreekwoorden met Dansen

Dansen is een kunstvorm die al eeuwenlang bestaat. Het is een manier om emoties te uiten, plezier te hebben en samen te komen. Maar dansen wordt ook gebruikt in spreekwoorden om allerlei situaties en emoties te beschrijven.

Leuke Spreekwoorden die over dansen gaan. Onder het spreekwoord of gezegde staat de betekenis. Deze spreekwoorden en uitdrukkingen worden vaak in gesprekken gebruikt om verschillende situaties en concepten te beschrijven, zelfs als ze niet direct met dansen te maken hebben.

Dans spreekwoorden

Iemand de dans ontspringen.
Dit betekent aan een bepaalde situatie ontsnappen of iets vermijden. Het komt van het idee van dansers die uit de weg springen om niet geraakt te worden door anderen tijdens een dans.

Op eieren dansen.
Voorzichtig zijn en proberen geen fouten te maken in een bepaalde situatie. Het verwijst naar het idee van dansen op eieren om ze niet te breken.

Het is een wals van tijd.
De tijd gaat snel voorbij, vergelijkbaar met de sierlijke en vloeiende bewegingen van een walsdans.

Zijn eigen dansje opvoeren.
Iemand gaat zijn eigen weg en volgt zijn eigen regels, vaak zonder zich iets aan te trekken van anderen.

Met twee linkerbenen dansen.
Dit wordt gebruikt om te beschrijven dat iemand niet erg behendig is in dansen of in het algemeen in bepaalde activiteiten.

Zijn eigen ritme dansen.
Iemand heeft zijn eigen manier van doen en gaat niet mee met de rest. Het suggereert dat die persoon op zijn eigen tempo beweegt, net als een danser die zijn eigen ritme volgt.

Iets op een laag pitje zetten.
Dit betekent dat je iets vertraagt of minder intens maakt. Het is afgeleid van het idee om een dans op een lager tempo uit te voeren.

Ergens omheen dansen.
Een onderwerp vermijden of niet direct ter zake komen in een gesprek. Het is vergelijkbaar met het vermijden van de belangrijkste dansbeweging.

Iemand uit de dans houden.
Dit betekent voorkomen dat iemand deelneemt aan een activiteit of situatie. Het kan ook verwijzen naar het uitsluiten van iemand van sociale interacties.

De dansvloer schoonvegen.
Iemand maakt indruk of is succesvol in een competitieve situatie. Het komt van het idee dat een danser indruk maakt door de vloer leeg te vegen, wat betekent dat niemand anders kan concurreren.

Op een of ander been dansen.
Iemand is onzeker of aarzelend in zijn acties, vergelijkbaar met een danser die niet zeker is van zijn bewegingen.

De eerste dans is voor jou.
Iemand anders krijgt de kans om als eerste te handelen of een kans te grijpen.

Als het regent, moet je dansen in de plassen.
Dit is een uitdrukking die aangeeft dat je het beste kunt maken van een slechte situatie en plezier kunt beleven, zelfs als het weer niet meewerkt.

Iemand een loer draaien,
Iemand voor de gek houden of bedriegen, vaak door middel van slimme bewegingen of handelingen. Het verwijst naar de vroegere praktijk van dansers die hun partners in de war brachten tijdens een dans.

Weet jij er nog meer?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.