Spreekwoorden met raaf: onverklaarbaar of niet?

De raaf is een mysterieuze vogel die al eeuwenlang een belangrijke rol speelt in de menselijke cultuur. In veel culturen wordt de raaf gezien als een symbool van dood, onheil en kwaad. Deze negatieve associaties komen ook tot uiting in een aantal Nederlandse spreekwoorden met raaf.

Een van de bekendste spreekwoorden met raaf is “een witte raaf”. Dit spreekwoord wordt gebruikt om iemand aan te duiden die zich sterk onderscheidt van de rest. De witte raaf is een zeldzame verschijning in de natuur, en wordt daarom vaak gezien als een symbool van uniekheid.

Een ander spreekwoord met raaf is “al zouden de raven het uitbrengen”. Dit spreekwoord betekent dat een geheim uiteindelijk toch bekend zal worden. De raaf wordt hier gezien als een brenger van slecht nieuws, en als een symbool van openbaarheid.

In de volgende alinea vind je nog veel meer Spreekwoorden en gezegden met Raaf of Raven. Zoals de raven zullen hem geen brood geven. Onder het spreekwoord staat de betekenis.

Spreekwoorden met Raven

Spreekwoord: Stelen als de raven.
Betekenis: Alles maar stelen wat je stelen kunt.

Zo zwart als een raaf.
Omschrijving van de kleur zwart.

Zo zwart als een raaf

Een raaf broedt geen kanarievogel.
Kinderen zijn net als hun ouders.

De jonge raven zijn als de oude gebekt.
Kinderen lijken op hun ouders.

Een witte raaf.
Een grote uitzondering.

Al zouden de raven het uitbrengen.
Ooit wordt de zaak bekend.

De raven zullen het uitbrengen.
De waarheid komt hoe dan ook aan het licht.

De raven zullen je geen brood brengen.
Je zult moeten werken voor de kost.

Hij steelt als een raaf.
Hij steelt alles wat hij maar stelen kan.

tegel-spreekwoord-de-raven-zullen-je-geen-brood-brengen
Spreekwoord: De raven zullen je geen brood brengen

De raven zullen hem geen brood geven.
Hij zal voor zichzelf moeten zorgen.

Als het aas ligt in de graven, dan lachen alle raven.
Als iets gratis is komen daar altijd veel mensen op af.

We hebben nog niet zoveel spreekwoorden met raaf of raven. We horen graag of jij er nog een weet.

Wat is een raaf?

Een raaf is een grote zwarte vogel die behoort tot de familie van de kraaiachtigen. Het is één van de grootste soorten kraaien en kan wel 60-70 centimeter lang worden met een spanwijdte van ongeveer 1,2 meter.

De raaf heeft een opvallende zwarte verenkleed en een krachtige snavel die geschikt is voor het openbreken van noten, zaden en vruchten. Ze hebben ook een uitstekend gezichtsvermogen en kunnen van grote hoogte prooien op de grond lokaliseren. De raaf is een slimme vogel en wordt vaak geassocieerd met intelligentie en wijsheid.

Raven komen voor in Europa, Azië en Noord-Amerika. Ze leven in verschillende habitats, waaronder bossen, bergen, woestijnen en kustgebieden. Ze zijn omnivoren en voeden zich met een breed scala aan voedsel, waaronder insecten, kleine dieren, eieren, vruchten en kadavers.

In sommige culturen worden raven als heilig beschouwd, terwijl ze in andere culturen worden geassocieerd met slechte voortekenen. In de mythologie van de oude Grieken en Romeinen was de raaf een symbool van de goden en werd hij vaak geassocieerd met de boodschapper van de goden, zoals de Griekse godin Athena en de Romeinse god Mercurius.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Wim Brandwijk

    ik kweek geen raven. mensen niet laten zien hoe je iets maakt. ze kunnen je concurrenten worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.