Spreekwoorden en Gezegden met Helden

Ik wil alle spreekwoorden, uitdrukkingen, gezegden, spreuken enzovoorts met helden of held verzamelen. Dit valt echter niet mee. Weet jij er één, laat dan een bericht onder dit artikel achter! Het mag ook gewoon een mooie zin of citaat zijn.

De volgende teksten ben ik tot nu toe tegen gekomen:

Een held op sokken.
betekenis: Iemand die zich stoer en dapper voordoet, maar in werkelijkheid niets durft.

Een heldendaad.
Betekenis:Een dappere daad.

Een echte held zijn.
Een held zijn met alle eigenschappen van een held.

Een echte held zijn.
Een echte held zijn.

Van held tot schlemiel.
Betekenis: Eerst werd hij door iedereen bewonderd om zijn daden, en daarna stelde hij niets meer voor; nu is hij een sukkel of ongeluksvogel.

Van boeman tot held.
Betekenis: Eerst was iedereen bang voor hem of vond niemand hem leuk en nu heeft hij aanzien; is hij een held.

Een antiheld zijn.
Betekenis: Iemand zijn die een heldenrol vervult of dat probeert terwijl de typische eigenschappen van een held ontbreken. Een echte held is slim, knap, sterk, dapper, edelmoedig enzovoorts en een antiheld is dat niet.

Weet jij er nog meer? Laat dan een bericht achter!

Wat is eigenlijk een held?

Een held is iemand die wordt beschouwd als een persoon van bijzondere moed, integriteit en nobelheid van karakter. Een held kan iemand zijn die zichzelf in gevaarlijke situaties plaatst om anderen te beschermen of te helpen, of iemand die zichzelf opoffert voor het welzijn van anderen. Helden worden vaak bewonderd en gevierd om hun dapperheid en hun vermogen om het goede te doen, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.

Een held kan vele vormen aannemen, zoals militairen die hun leven riskeren om hun land en medeburgers te beschermen, brandweerlieden die mensen redden uit brandende gebouwen, politieagenten die hun leven op het spel zetten om de openbare veiligheid te waarborgen, dokters en verpleegkundigen die levens redden en verzorgen, enzovoort. Een held kan ook iemand zijn die opkomt voor gerechtigheid en gelijkheid, of die anderen inspireert om positieve veranderingen in de wereld te bewerkstelligen.

Betekenis opzoeken van spreekwoorden of gezegden

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Gebruik dan de zoekfunctie rechtsboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.