Koekoek spreekwoorden met betekenis

Spreekwoorden, gezegden of uitdrukkingen met koekoek. Zoals Dank je de koekoek. Meteen onder het spreekwoord staat de betekenis. Je kunt de zinnen bijvoorbeeld gebruiken als status update op Facebook, Skype, WhatsApp, SMS, Twitter enzovoorts, of om je huiswerk te maken voor school.

Weet jij nog een spreekwoord of gezegde dat hier nog niet bij staat? Laat dan een berichtje achter onderaan deze pagina.

Koekoek spreekwoorden

Het is altijd koekoek éénzang.
Altijd hetzelfde verhaal vertellen.

Het is altijd koekoek éénzang.
Het is altijd koekoek éénzang.

Als de koekoek zwijgt dan hoort men de leeuwerik.
Nadat de dwazen hun woord hebben gedaan komt er vaak pas een verstandig mens aan het woord.

De koekoek en de sijs hebben niet dezelfde wijs.
Ieder mens heeft zijn eigen manier van doen en van praten.

De volgende groep spreekwoorden hebben allemaal dezelfde betekenis:

Dat haal je de koekoek.
Haal je de koekoek
Loop naar de koekoek.
Dank je de koekoek
Dat dank je de koekoek

Met koekoek wordt hier niet een vogel, maar de duivel bedoeld. Met al deze spreekwoorden wordt zoiets bedoeld als: Als het niet waar is wat je verteld, mag de duivel je komen halen.
Oftewel: Daar trap ik niet in, zoek het zelf maar uit. Of je vertelt onzin, ik geloof er helemaal niets van.

Over de koekoek

De koekoek is een vogel die bekend staat om zijn opvallende roep en het leggen van eieren in het nest van andere vogels. De koekoek is te vinden in veel delen van de wereld, inclusief Europa, Azië en Afrika.

De koekoek heeft een slank lichaam, een opvallende zwarte, witte en grijze verenkleed en een lange, slanke staart. Het mannetje heeft een unieke roep die hij gebruikt om zijn territorium af te bakenen en een partner aan te trekken. De roep van de koekoek wordt vaak geassocieerd met de komst van de lente.

Een interessant feit over de koekoek is dat hij bekend staat om het leggen van zijn eieren in het nest van andere vogels. De koekoek legt zijn ei in het nest van een andere vogel en laat het uitbroeden door de ‘gastouder’. Het koekoeksjong is vaak groter en agressiever dan de jongen van de gastouder en zal vaak de andere jongen uit het nest duwen, waardoor het koekoeksjong meer voedsel krijgt en beter overleeft.

Hoewel de koekoek een fascinerende en opvallende vogel is, wordt hij bedreigd door habitatverlies en afname van het aantal gastouders die zijn eieren kunnen uitbroeden. Er zijn echter verschillende inspanningen om de koekoek te beschermen en te behouden, zoals het behouden van belangrijke leefgebieden en het ontwikkelen van broedprogramma’s om de koekoekpopulaties te herstellen.

Betekenis opzoeken van een spreekwoord of gezegde

Heb je nog niet gevonden wat je zocht? Gebruik dan de zoekfunctie rechtsboven. Of kijk bij vogel spreekwoorden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.