Mooie spreekwoorden over de kleur oranje

Oranje spreekwoorden mogen natuurlijk niet ontbreken! Hier vind je er diverse op een rij met de betekenis er onder.

Ergens een oranje petje van op hebben.
Dit betekent dat iemand ergens genoeg van heeft of het beu is. Het verwijst naar het idee dat iemand een oranje petje opzet als teken van ergernis.

Met een oranje bril kijken.
Iemand heeft een sterke voorkeur voor iets, en is vaak blind voor mogelijke tekortkomingen of problemen. Het verwijst naar het dragen van een bril met oranje glazen, waardoor alles er positiever uitziet.

Oranje boven!
Dit is een uitroep die vaak wordt gebruikt bij feestelijke gelegenheden, met name tijdens Koningsdag in Nederland. Het verwijst naar de kleur van het Nederlandse koningshuis, Oranje-Nassau.

Zo rood als een kreeft en zo oranje als een wortel.
Beschrijving van een sterke kleurverandering in het gezicht of de huid. Dit is meestal als gevolg van schaamte, woede of blootstelling aan de zon.

Oranje is de nieuwe zwart.
Deze uitdrukking speelt met de uitdrukking “zwart is het nieuwe zwart”, wat betekent dat zwarte kleding altijd in de mode is. “Oranje is de nieuwe zwart” betekent dat oranje nu de nieuwe modetrend of populaire kleur is.

Nog meer spreekwoorden en uitdrukkingen met deze kleur

Oranje bloed hebben.
Dit spreekwoord verwijst naar iemand die van Nederlandse afkomst is of een sterke band heeft met het Nederlandse koningshuis.

Een oranjeklant zijn.
Een fervent aanhanger van het koningshuis zijn.

Oranjegekte.
De uitbundige en feestelijke sfeer die vaak gepaard gaat met nationale evenementen in Nederland, zoals Koningsdag of belangrijke sportwedstrijden.

Een oranje lichtje laten branden.
Je bent voorzichtig of op je hoede. Vergelijkbaar met het idee van een waarschuwingslampje dat aangeeft dat je moet opletten.

Oranje boven, blauw beneden.
Deze uitdrukking wordt soms gebruikt om de Nederlandse vlag te beschrijven, waarbij oranje bovenaan staat en blauw onderaan. Het wordt ook wel figuurlijk gebruikt om aan te geven dat de bovenlaag of de leiders van een organisatie of land bevoorrecht zijn, terwijl de onderlaag minder privileges heeft.

Oranje is de kleur van de creativiteit.
Dit wordt soms gezegd om aan te geven dat oranje een stimulerende kleur is die creativiteit en inspiratie kan bevorderen.

Oranje als de avondzon.
Dit beschrijft de intense oranje kleur van de ondergaande zon. Het wordt gebruikt om iets of iemand te beschrijven met een levendige, heldere en warme uitstraling.

Iemand met oranje vingers zijn.
Dit verwijst naar iemand die veel en vaak wortels eet, omdat wortels oranje zijn. Het verwijst naar iemand die veel tijd besteedt aan het werken met oranje voorwerpen of materialen.

De oranje draad volgen.
De hoofdlijn of belangrijkste gedachtegang van een verhaal, discussie of situatie volgen. Het verwijst naar het idee dat je de “oranje draad” vasthoudt, vergelijkbaar met het volgen van een draad door een doolhof.

Oranje als een waarschuwingskleur.
Dit benadrukt de opvallende en opvallende eigenschappen van de kleur oranje, die vaak wordt gebruikt in waarschuwingsborden, veiligheidsvesten en verkeerskegels om de aandacht te trekken en gevaar aan te geven.

Ken jij er nog meer?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.