Geschiedenis Valentijnsdag

Op 14 februari wordt er in met name de Verenigde staten en West-Europa Valentijnsdag gevierd. Op deze dag geven geliefde elkaar extra aandacht in de vorm van kaarten, bloemen of cadeaus. Ook is Valentijnsdag de dag om je geheime liefde te laten weten dat je van hem of haar houdt.

Geschiedenis van Valentijnsdag

Over het ontstaan van Valentijnsdag bestaan diverse theorieën. Zo is er een theorie over een priester in Rome die Valentijn heette. Keizer Claudius II had Romeinse soldaten verboden om te trouwen, omdat hij vond dat ongehuwde mannen betere soldaten waren. Vrouwen zouden hun gedachten alleen maar afleiden. Priester Valentijn was het hier niet mee eens en trouwde jonge stellen in het geheim. Toen dit uiteindelijk ontdekt werd werd priester Valentijn der dood veroordeeld op 14 februari. Vlak voor zijn dood gaf hij de dochter van een gevangenisbewaarder (of volgens een andere legende een medegevangene) op wie hij verliefd was geworden een afscheidsbrief die ondertekend was met “Van jouw Valentijn”. Hier zou ook de traditie vandaan komen om valentijnskaarten te ondertekenen met ‘jouw Valentijn’.

Een variant op dit verhaal is dat Valentijn al in de gevangenis zat, en een belangrijke man vroeg Valentijn om zijn blinde dochter te genezen. Priester Valentijn maakte een geneesmiddel maar dit werkte niet. Nadat Valentijn onthoofd was ontving het blinde meisje een brief met een gele bloem van Valentijn. Ze kon deze brief zelf lezen want ze was ineens genezen van haar blindheid. De brief was ondertekend met “Van Valentine”.

Nog een theorie is dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om Lupercalia, een Romeins vruchtbaarheidsfeest te vervangen. Lupercalia werd oorspronkelijk om 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw van het huwelijk, en Pan, de god van de natuur. Tijdens het feest werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. De man en vrouw werden dan gedurende het feest aan elkaar gekoppeld, en soms werden ze daarna ook elkaars partner. Toen het christendom in Europa opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden. In 496 na Christus veranderde paus Gelasius het Lupercaliafeest van 15 februari in Sint Valentijnsdag van 14 februari.

Chocolade bonbons voor Valentijnsdag

Valentijnsdag echte liefde of commercieel feest?

In de Verenigde Staten werd de nadruk van anonieme liefde steeds meer naar liefde gelegd, puur uit commercieel oogpunt. In Europa is Valentijnsdag ook steeds meer een commercieel feest. Vroeger, al vanaf de 16e eeuw, stuurden we alleen anoniem een kaart naar onze geheime liefde. Tegenwoordig sturen we ook grote cadeaus en bossen rozen. En dan maakt het niet meer uit of het een nieuwe liefde is of dat je er al 40 jaar mee getrouwd bent.

Valentijnskaart schrijven

Hulp nodig bij het schrijven van een tekst op je Valentijnskaart? Kijk dan eens bij onze Mooie teksten voor Valentijn. Of lees alvast onderstaande teksten:

  1. Jij maakt mijn hart sneller kloppen. Fijne Valentijnsdag, mijn liefste!
  2. Ik ben zo dankbaar dat ik jou heb gevonden. Ik hou van je en wens je een geweldige Valentijnsdag toe.
  3. Er zijn niet genoeg woorden om uit te drukken hoeveel je voor me betekent. Gelukkige Valentijnsdag, schat.
  4. Jij bent mijn zonnestraal op een bewolkte dag. Ik hou van je en wens je een romantische Valentijnsdag.
  5. Jouw liefde maakt me compleet. Ik kan niet wachten om de rest van mijn leven met je door te brengen. Fijne Valentijnsdag!
  6. Voor altijd de jouwe op deze speciale dag en elke dag. Gelukkige Valentijnsdag, mijn schat.
  7. Ik hou van je meer dan woorden kunnen beschrijven. Fijne Valentijnsdag, mijn prachtige partner.
  8. Je bent mijn beste vriend en mijn soulmate. Ik wens je een onvergetelijke Valentijnsdag.
  9. Ik ben gezegend om elke dag van mijn leven met jou te delen. Fijne Valentijnsdag, mijn liefste.
  10. Samen zijn we onverslaanbaar. Ik hou van je tot de maan en terug. Gelukkige Valentijnsdag!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.